Home

Oktober 2021

“Na de zuidlaardermarkt mag de kachel weer aan”, een veel gehanteerde regel in Noord Nederland. Het was mijn gewoonte de kachel aan te doen als ik het nodig vond en niet te wachten tot na de derde dinsdag in oktober. De laatste tijd gaan we veel bewuster om met het energieverbruik. Dit is vooral terug

Huis Assistent

De pepers zijn geoogst, tijd voor de winterhobby “Nul op de meter”. Dat begint bij meten en om succesvol te zijn in het aanpassen van het gedrag ook met automatiseren. Daarbij zocht ik een goede reden om een tweede Raspberry Pi aan te schaffen 😉 Tijd voor het eerste project: temperatuur meten in elke ruimte

gebruik de schep

Poepvrij

Vanmorgen kwam ik weer thuis met een zak vol vreemde drollen. Geen probleem, want hondenbezitters zijn toch een beetje als motorrijders die naar elkaar zwaaien, we ruimen elkaars drollen op. In Thesinge geldt de regel: “Hondenpoep binnen de bebouwde kom wordt opgeruimd.” Met wat hulp van het online archief van de G&T (Pas op! Doe

Einde van het (peper)seizoen

Het seizoen loopt voor de pepertjes op z’n eind. Een groot deel is gedroogd voor de winter. Een ander deel hangt nog aan de plant, met de hoop dat er nog wat verkleurt en om de komende weken vers te eten. Dat blijft toch het lekkerst, zo van de plant op het bord. Nu verder

Oogst

Eind augustus, oogsttijd, vooral voor de Inca Red Drop.  Bij Chinese 5 Color zijn de meeste nog paars. De Hungarian Hot Wax heeft ook al mooie rode pepers, al zijn de meesten nog groen. Hopen op een mooie septembermaand voor nog meer kleur.

Groen

Op de chinese 5 color na, waar het begint met paars, zijn alle pepers nog groen. Er brak een tak van een Inca Red Drop, de pepers, nog groen, hebben al smaak. De Antohi Romanian is een bijzondere peper, zoet en makkelijk te verwerken.

In beeld: Jalapeno El Jefe

Jalapeno El Jefe – uitgesproken als ‘El Heffay’ – is ‘de baas’ in het Spaans. Deze hybride peperplant vraagt relatief weinig onderhoud en is resistent tegen veel van de voorkomende ziektes. De vruchten zijn bestand tegen scheuren en worden niet snel beurs. De mildhete pepers hebben een diepgroene kleur en een volle, ronde smaak die

In beeld: Hungarian Hot Wax

Deze medium hete peper heeft een wasachtig uiterlijk en is ontwikkeld in Hongarije. De pepers kleuren gedurende het seizoen van geel naar oranjerood of rood. De scherpte neemt toe naarmate de pepers rijper worden. Meestal worden ze geplukt als ze nog geel zijn. De vruchtwand is dun en ze zijn lekker in salades. Het is

In beeld: Chinese 5 Color

Een zeer mooie plant, waarvan de pepers vijf verschillende kleuren krijgen. Ze rijpen van paars, creme, geel, oranje uiteindelijk naar rood en zijn gedurende het seizoen tegelijk aanwezig. De oogst is groot, de pepers smaken goed en zijn zeer heet. Bron: Peperzaden.nl

Recente berichten:

Home