Huis Assistent

De pepers zijn geoogst, tijd voor de winterhobby “Nul op de meter”. Dat begint bij meten en om succesvol te zijn in het aanpassen van het gedrag ook met automatiseren. Daarbij zocht ik een goede reden om een tweede Raspberry Pi aan te schaffen 😉 Tijd voor het eerste project: temperatuur meten in elke ruimte en de data verzamelen in het dashboard.

De installatie van Home Assistant op de Raspberry Pi ging vrij eenvoudig met hulp van de installatie en onboarding instructies op de website. Resultaat: de huisassistent draait als een zonnetje. 

Voor het meten van de temperatuur zocht ik een goedkope oplossing omdat ik in alle leefruimtes een sensor wil plaatsen. De eerste sensor om te proberen is de Xiaomi Mijia. In onderstaande video’s geeft mostlychris duidelijk aan hoe je dit werkend krijgt.  Volgende week het resultaat!

Nul op de meter?

Wij wonen met z’n drieën in dit leuke huis. Het energieverbruik was een jaarlijks gegeven. In zo’n relatief oud huis is daar toch niet zoveel meer aan te doen was de gedachte. Maar is dat wel zo? We nemen je graag mee op onze reis naar nul op de meter.

Het verbruik