De warmtecamera

In het weekend van 20 en 21 februari 2021 gingen we voor het eerst, globaal, met een warmte camera het huis inspecteren. Er zijn een paar leuke plaatjes gemaakt.

Maar wat zeggen de foto’s?  De eerste foto is de voordeur, van de binnenkant gefotografeerd. Blauw is koud(er), de deur bevat enkel glas. De tweede foto is de zijkant van het huis en is buiten genomen. Het dubbel glas licht rood op, er gaat warmte van binnen naar buiten.

En nu? Hoe ‘slecht’ is het 30 jaar oude dubbel glas? Kan investeren in nieuw glas uit? En wat komt daar allemaal bij kijken? Is het dak voldoende geïsoleerd? Zonnepanelen aanschaffen? Of eerst het dak isoleren? Vloerisolatie in de woonkamer? Wat heeft zin en waneer? Dat kunnen we zelf onvoldoende beoordelen. Zodra EcoThesinge operationeel is maak ik graag een afspraak voor energieadvies.

Wat kunnen we wel vast zelf doen? In ieder geval dat ik kan beginnen met het ‘laaghangend fruit’, de Tonzon radiatorfolie is in bestelling net als de led-lampen die we zelf kunnen vervangen. Ook een droogmogelijkheid voor buiten komt er want behalve dat het een heel grappig fotootje werd met de warmtecamera in het washok is de wasdroger naar verwachting een grote ‘slurper’.

Volgende week meer over het verbruik. Ik ga de komende week proberen het volledige verbruik in beeld te brengen door te meten (met een energieverbruiksmeter) en op basis van de verbruiksdata die we via Enelogic realtime kunnen volgen.

Nul op de meter?

Wij wonen met z’n drieën in dit leuke huis. Het energieverbruik was een jaarlijks gegeven. In zo’n relatief oud huis is daar toch niet zoveel meer aan te doen was de gedachte. Maar is dat wel zo? We nemen je graag mee op onze reis naar nul op de meter.

Het verbruik