Nul op de meter?

Wij wonen met z’n drieën in dit leuke huis. Het huis is gebouwd in 1945. In de 80er jaren grondig verbouwd en o.a. voorzien van dubbelglas. In 2001 kwam er naast de gaskachel een CV ketel voor de verwarming en het warme water. Het huis heeft geen spouw om te isoleren en geen dakisolatie.

Het energieverbruik was een jaarlijks gegeven. In zo’n relatief oud huis is daar toch niet zoveel meer aan te doen was de gedachte. De verbruikte energie nemen we lokaal af bij Energievanons.

Thesinge streeft ernaar dat het dorp in 2030 energieneutraal is. Dat wil zeggen dat er in en rond het dorp evenveel energie wordt opgewekt als er verbruikt wordt, oftewel ‘nul op de meter’. Om dat te bereiken is eind 2020 de energiecoöperatie EcoThesinge opgericht. Toen ik in gesprek raakte met de initiatiefnemers bleek dat er nog iemand werd gezocht met mijn expertise en zo werd ik de penningmeester van EcoThesinge i.o.

Geïnspireerd door deze nieuw taak nemen we ook ons eigen huis onder de loep. Sinds maart 2020 werken we volledig vanuit huis en wordt er dus zonder pauze energie verbruikt. Maar hoeveel eigenlijk? In 2020 was dat 5.352 KwH elektriciteit en 2.208 m3 gas. Is dat veel? Ja volgens de vergelijkingstool van Milieu Centraal horen we bij de 30% van de huishoudens met het hoogste energieverbruik in een vergelijkbare situatie.

En nu? We nemen je graag mee op onze reis naar nul op de meter.

Nul op de meter?

Wij wonen met z’n drieën in dit leuke huis. Het energieverbruik was een jaarlijks gegeven. In zo’n relatief oud huis is daar toch niet zoveel meer aan te doen was de gedachte. Maar is dat wel zo? We nemen je graag mee op onze reis naar nul op de meter.

Het verbruik