Jaarverbruik 2021

De jaarafrekening viel alleszins mee. De tariefsverhoging liep met een sisser af, mede door het lagere gasverbruik. Per saldo bleken de betaalde voorschotten voldoende om de kosten te dekken. Bij gelijkblijvende tarieven zouden we financieel zijn beloond voor ons lagere verbruik.

We verbruikten in 2021 4.848 kWh elektriciteit en 1.950 m3 gas. Elektriciteit kostte gemiddeld 20 cent per kWH en gas 1,20 cent per m3. In 2020 verbruikten we 5.532 kWh elektriciteit en 2.208 m3 gas en kostte de elektriciteit gemiddeld 19 cent per kWH en gas 95 cent per m3. Door de hoge prijzen waar we in 2022 mee beginnen zal het gemiddelde tarief over dit jaar naar verwachting veel hoger uitkomen. Gelukkig wordt het deels  gecompenseerd door een lagere energiebelasting op stroom. Om het gebruik van gas te ontmoedigen wordt de belasting op gas wel met 2 cent per m3 verhoogd. Mileucentraal legt dit heel duidelijk uit: Energiebelasting 2022

Wat het effect is kun je voor je eigen situatie berekenen. Voor ons betekent het een verlaging van 562,- euro ten opzichte van 2021. Nu maar hopen dat dit genoeg is.

Door ons lagere verbruik zijn we ook twee stapjes gestegen op de ladder van het verbruik. In 2020 zaten we bij de 30% van de huishoudens met het hoogste energieverbruik (de derde van links), en nu … bijna in het midden! Het grootste effect is toch wel gerealiseerd door een verandering in het gedrag*, sinds we hier met z’n drieën wonen verbruiken we minder. Dat zegt wel genoeg …

*Qua gedrag is onder andere het volgende veranderd: basistemperatuur van de CV lager, radiatoren dicht als er niemand in een ruimte is, ‘s nachts de verwarming uit en de gaskachel in de woonkamer niet meer gebruiken maar gewoon de CV z’n werk laten doen.

Nul op de meter?

Wij wonen met z’n drieën in dit leuke huis. Het energieverbruik was een jaarlijks gegeven. In zo’n relatief oud huis is daar toch niet zoveel meer aan te doen was de gedachte. Maar is dat wel zo? We nemen je graag mee op onze reis naar nul op de meter.

Het verbruik